Kniha Zdravie vďaka odkysleniu opäť NA SKLADE

Bezlepkové potraviny

Bezlepkové potraviny sú tie, ktoré neobsahujú bielkovinu lepok. Lepok je prírodná bielkovina nachádzajúce sa vo väčšine obilnín, ako je pšenica, raž, jačmeň a niektoré ďalšie. Bezlepková diéta je založená na strave, ktorá vylučuje tieto obilniny a je nutná najmä pre ľudí trpiacich celiakiou. Medzi prirodzene bezlepkové potraviny patria:

  • Ryža
  • Kukurica
  • Jáhly
  • Teff
  • Čirok
  • Pohánka
  • Amarant
  • Quinoa
  • Zemiaky
  • Strukoviny
  • Mlieko a mliečne výrobky
  • Ovocie
  • Zelenina
  • Mäso
  • Vajcia
  • Cukor a med
  • Oriešky a semená

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď sú tieto potraviny prirodzene bez lepku, môžu byť kontaminované lepkom počas spracovania, pokiaľ sú vyrábané v rovnakých zariadeniach ako potraviny s lepkom. Preto je dôležité hľadať potraviny, ktoré sú označené ako bezlepkové, najmä ak máte celiakiu.