Bezlepkové potraviny

Bezlepkové potraviny sú tie, ktoré neobsahujú bielkovinu lepok. Lepok je prírodná bielkovina nachádzajúce sa vo väčšine obilnín, ako je pšenica, raž, jačmeň a niektoré ďalšie. Bezlepková diéta je založená na strave, ktorá vylučuje tieto obilniny a je nutná najmä pre ľudí trpiacich celiakiou. Medzi prirodzene bezlepkové potraviny patria:

  • Ryža
  • Kukurica
  • Jáhly
  • Teff
  • Čirok
  • Pohánka
  • Amarant
  • Quinoa
  • Zemiaky
  • Strukoviny
  • Mlieko a mliečne výrobky
  • Ovocie
  • Zelenina
  • Mäso
  • Vajcia
  • Cukor a med
  • Oriešky a semená

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď sú tieto potraviny prirodzene bez lepku, môžu byť kontaminované lepkom počas spracovania, pokiaľ sú vyrábané v rovnakých zariadeniach ako potraviny s lepkom. Preto je dôležité hľadať potraviny, ktoré sú označené ako bezlepkové, najmä ak máte celiakiu.